Lysets innvirkning

Når vi er ute og fotograferer, ser vi gjerne motivet vi ønsker å ta bilde av først. Det kan hende at vi ikke tenker på lyset i det hele tatt, for det er en selvsagt ting som bare er der. Slik hadde jeg det i flere år, jeg så kun motivet, lyset var bare der, og jeg tenkte ikke noe spesielt over det. Helt til jeg ble oppmerksom på det. Fra den dagen ble fotograferingen noe annet. Nå var det ikke lenger kun motivet som sto i sentrum, men lyset var den største delen av dette sentrum. Lyset skaper opplevelse, lyset skaper bildet. Uten lys intet bilde.

Hva er så lys? Teknisk kan lys forklares, sitat fra Wikipediaom lys: Lys er en form for elektromagnetisk stråling. Det har både bølgeegenskaper og partikkelegenskaper. Lys består av fotoner. Synlig lys er visse bølgelengder av elektromagnetisk stråling som forårsaker synsinntrykk i det menneskelige øye. Vi snakker også om ultrafiolett lys (UV-stråling) og infrarødt lys (IR-stråling), men disse «fargene» ligger utenfor det synlige spektrum for mennesket, og kan ikke oppfattes av det menneskelige øyet. Det synlige spektrum har omtrentlige bølgelengder mellom 380–750 nm (frekvensområde: 790–400 THz). Det står også at vi oppfatter fargene i forhold til den spektrale sammensetningen som lyset har. Les gjerne mer om dette på http://no.wikipedia.org/wiki/Lys

Det er interessent med det tekniske rundt hva lys er, men som utøvende skapende bildemakere, er vi mest interessert i lysets innvirkning i vårt bilde (skaperverk). Hvordan kan vi forsterke motivet ved hjelp av lyset?

Lys og skygge

Lys og skygge

Hva er motivet i bildet over? Er det trærne, er det solen, er det gresset? Hva skaper dette bildet, ville bildet blitt det samme på en overskyet dag? Det er lyset som skaper dramatikken i bildet, det er lyset som er fotografert. Når jeg tok dette bildet, ønsket jeg å skape en dramatikk i bildet ved hjelp av lyset og skyggevirkningen som trærne skapte. Jeg brukte lyset aktivt.

Neste gang du er ute og fotograferer, så tenk på hvilke innvirkning du ønsker at lyset skal ha på ditt bilde. Hva ønsker du å skape ved hjelp av lyset?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: