Hva er et bilde?

Hva er et bilde? Dette er et vanskelig spørsmål, og det er enda vanskligere å forklare hva et godt bilde er. Et maleri, kan være en ren avbildning av naturen, det kan også være abstrakt, hvor malerens indre følelser kommer frem i bildet. Hele tiden vil det være opptil betrakteren å finne ut om bildet er godt eller ikke. Det spørs om maleren har klart å formidle et budskap gjennom maleriet som treffer betrakteren.
Det samme gjelder fotografiet, men her har det tradisjonelt sett vært tro på at det som er avbildet er virkeligheten. Tar man bilde av et landskap, vil betrakteren tro at landskapet var akkurat slik da utløserknappen ble trykket ned. Slik er det ikke lenger, et bilde kan godt med dagens teknologi være manipulert. Fotografen nærmer seg malerens mulighet til å kunne forme bildet ut fra hvordan han ønsker bildet skal være. Fotografen kan forme bildet ut fra sine tanker og følelser.
Innenfor fotografi har vi flere sjangere, vi har det dokumentariske bildet, som familiebilder, feriebilder, snapshots, nyhetsbilder fra virkelige hendelser rundt omkring i verden. Vi har gatefotografiet, hvor situasjoner som foregår i by blir beskrevet. Vi har kunstfotografiet som kan være f.eks. aktfoto. Portrettfoto hvor det søkes å få frem trekkene hos mennesket som blir portretert. Så har vi naturfotoet, og igjen innenfor dette mange sjangere. Dyrefotografering, ville dyr i naturen, makrofotografering av planter, landskapsfotografering. Og det som jeg synes er spennende, en del av dette er også kunstfotografering innenfor natur. Her er det mange muligheter med dagens nye kameraer, spesielt multieksponeringsmuligheten, men om man ikke her den, så rett og slett bevegelse av kameraet. Med dette tutcher fotografen inn på malerens abstrakte område. Fotografen leker seg med dybde og lysforhold. Blender og lukkertid blir aktivt brukt. Den abstrakte natur kommer frem gjennom fotografens fantasi og evne til å komponere bildet. I etterkant blir bildet bearbeidet i et egnet bilderedigeringsprogram, fotografen har liksom maleren mulighet for å forme sine bilder.

Et bilde er noe du som betrakter ser, kanskje på et lerret, kanskje på papir, kanskje på dataskjermen. Et bilde er en avbildning, enten av noe virkelig eller av noe abstrakt ut fra malerens/fotografens fantasi og følelser. Et bilde formidler deg noe, enten føler du ingenting for det, eller du føler avsky for det du ser, eller du blir varm om hjertet, eller du minnes noe som en gang var. Eller kanskje du bare synes det er vakkert.

Dette var mine tanker om bildet.

Vil du lese mer om dette, anbefaler jeg boken: Hva er et bilde, Om visuell kultur av Siri Meyer

Nedenfor er noen eksempler på kreativ lekende fotografering:

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: